Biografie

In gradina cantecului romanesc a rasarit o noua floare , cu numele de ADINA ROSCA.

O tanara care paseste cu pasi hotarati si incredere pe drumul cantecului popular, si cu marea dorinta de a ajunge cu cantecele si cu vocea ei  la sufletul oamenilor.

A  vazut  lumina  zilei la 30 octombrie 1988 la poalele muntilor Fagaras,si la venirea ei in lume D-zeu a inzestrat-o cu un chip frumos si cu mult talent ,iar mama i-a daruit un dar pretios  – glasul cristalin – asemenea unui susur de izvor care coboara lin din inaltimile Fagarasului. Fiind singurul vlastar al familiei Rosca,mama Luminita  -o olteanca focoasa din Dolj  si tata Dumitru- un ardelean molcom din Salistea Sibiului, Adina a fost si va fi intotdeauna bucuria si lumina vietii lor.

Adina a urmat clasele primare si gimnaziale la Sc, gen. Nr. 2 din Fagaras iar liceul la Colegiul National Radu Negru din acelas oras, perioada in care descopera cantecul popular cu care incepe sa cocheteze. Pasii  au purtat-o apo spre Tg. Mures, spre Universitatea de Medicina si Farmacie  unde studiaza Tehnica Dentara, dar incepe sa indrageasca tot mai mult cantecul popular si, ne dorind sa ramana in stadiul acela nativ de interpretare ,se inscrie la Scoala de Arte  Tg, Mures pentru a-si  imbogatii cunostintele in domeniu si a-i desavarsi tehnica interpretativa. Aici la Sc. de Arte am cunoscut-o pe Adina  si timp de 3 ani , in calitate de  profesor de canto popular, i-am impartasit din cunostintele si din experienta  mea de dascal si  interpreta si i-am indrumat pasii pe drumul atat de anevoios dar frumos al cantecului popular.

Cu multa rabdare , tenacitate si  munca, Adina  a invatat sa iubeasca si sa respecte cantecul nostru strabun, sa caute in lada de zestre a bunicilor si sa aduca in fata iubitorilor genului cantece frumoase pe care le pune in valoare cu glasul ei limpede si clar care emana caldura si emotie.

Vine cu un repertoriu frumos, bogat si variat, atat din Tara Fagarasului si a Sibiului cat si din Oltenia . Vom asculta atat invartite si jiene cat si hategane sau sarbe, cantece izvorate din pamant romanesc, din susurul izvoarelor, seninul cerului si stralucirea soarelui, trecute prin filtrrul de sensibilitate si suflet al interpretei,si puse in valoare de vocea frumoasa si un acompaniament deosebit realizat de catre Orchestra Doina Gorjului  sub bagheta cunoscutului si apreciatului dirijor  MARCEL PARNICA.

Este de apreciat faptul ca in plina voga a cantecelor comerciale, a manelelor si a altor genuri  care nu fac parte din muzica traditionala a romanilor, Adina Rosca  vine ca o speranta ca respectul fata de valorile autentice ale traditiei nu s-a lasat ingenunchiat  de cantecele la moda.

Aparitia acestui album  constituie un succes personal al Adinei, un pas  insemnat in cariera sa artistica si un prilej de bucurie pentru toti cei care o  vor asculta. Sa  deschidem

Portile sufletului si sa o primim cu drag pe tanara, frumoasa si talentata ADINA  ROSCA si sa-i uram mult succes pe taramul minunat al cantecului popular !!!!!!

DORINA  OPREA
Solista Ansamblu Artistic Profesionist MURESUL –Tg.  Mures;  Profesor  canto popular Scoala de Arte  Tg. Mures